HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (2024)

In onze HowTo posts gaan we iedere paar weken met ondersteuning van een video in op het gebruik en de didactische toepassing van een van de apps. In de video’s wordt stap-voor-stap ingegaan op de werking van de tool, waarbij er in het artikel verdere uitleg wordt gegeven over de manier waarop je de tool kunt inzetten.

In deze HowTo gaan we in op Google Forms: een gratis, makkelijk te gebruiken onderdeel van Google Drive waarmee je vragenlijsten (enquêtes) of toetsen kunt maken en afnemen. De uitslag daarvan komt automatisch in excel te staan, waardoor het snel en makkelijk te analyseren is en daarbij je toetsen zelfs automatisch kunt nakijken. Op dit alles wordt ingegaan op de onderstaande post, waarbij we in de bijbehorende video stap-voor-stap laten zien hoe je een vragen toevoegt, verstuurd en de antwoord analyseert.

Google Forms

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (1)Google Forms is een onderdeel van Google Drive, een gratis opslagapplicatie van Google (vergelijkbaar met bijvoorbeeld DropBox), waarbij ingebouwde apps als Google Docs, Slides en Sheets (de Google varianten van Word, PowerPoint en Excel) zitten. Een minder bekende applicatie daarvan is Google Forms, een app waarmee je een vragenlijsten kunt maken, vormgeven en afnemen. Om hier gebruik van te maken log je met je Google Account (Gmail, Android account) in op drive.google.com > New > More > Google Forms. Je kunt nu direct aan de slag met het bouwen van een vragenlijst!

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (2)

Mogelijkheden

Je kunt veel verschillende dingen toevoegen aan je vragenlijst: titel en onderschrift (handig voor bijvoorbeeld een instructie op de eerste pagina), verschillen typen vragen (lange en korte open vragen, multiplechoice, dropdown, checkboxes etc.), video’s vanuit YouTube, afbeeldingen en zo nog enkele opties. Ook kun je sections (pagina’s) aanmaken, waarop je de verschillende onderdelen neerzet – op die manier zorg er je er voor dat het niet één lange vragenlijst wordt maar dat het netjes per blok op een volgende pagina staat. Vervolgens kun je gemakkelijk de volgorde veranderen door de verschillende onderdelen te schuiven (zelfs als de vragenlijst al is verstuurd). Ook kun je per vraag aangeven of deze verplicht moet worden ingevuld of niet. Google Forms bied dus veel mogelijkheden waardoor je een breed scala aan vragen kunt stellen en deze kunt voorzien van extra informatie.

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (3) HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (4)

Layout

Een goede vragenlijst ziet er goed uit. Naast het toevoegen van de verschillende onderdelen kun je vragenlijst ook vormgeven: je kunt kleuren selecteren, een algemene (bewegende) banner aan de bovenkant toevoegen etc. Dit doe je onder andere door het kleurpalet rechtsboven te selecteren. Dit alles kan afleiden, maar als je het goed vormgeeft zorgt het er wel voor dat het geheel er verzorgd en professioneel uit ziet. Tevens is het dan alle tijden mogelijk om de vragenlijst live te bekijken zoals de ontvanger het zal zien, door op preview (oogje) rechtsboven te drukken.

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (5) HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (6)

Versturen en uitslag

Als je eenmaal je vragenlijst af hebt kun je je vragenlijst versturen. Dit doe je door rechtsboven op ‘Send’ te drukken. Je kunt nu de vragenlijst als e-mail versturen, de link kopiëren en die delen (via je eigen mail) of de vragenlijst op bijvoorbeeld een website plaatsen – dit laatste is echter meer geavanceerd. Vervolgens kunnen mensen de vragenlijst invullen: zij hoeven géén account aan te maken. Het is dan ook aan te raden om (als je dit wilt weten) aan het begin van de vragenlijst om een naam e.d. te vragen). De uitslag kun je vervolgens zien door binnen je form-bewerkscherm op ‘responses’ te drukken. Je ziet dan per vraag de (als grafiek weergegeven) de verschillende antwoorden, wanneer het is ingevuld Ook is er de mogelijkheid om alle antwoorden te exporteren als spreadsheet (excel), die dan automatisch in de Drive komt te staan. Dit kan erg handig zijn als je er bijvoorbeeld meer wilt doen met de data.

Google Forms als toets

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (7)Het exporteren van de data geeft je ook de mogelijkheid om de antwoorden na te kijkenoftewel om Google Forms als toetsvorm in te zetten. Met behulp van de spreadsheet add-on Flubaroo. Dit is een gratis plugin voor Google Sheets die je meerkeuze vragen óf open vragen (bv. door bepaalde begrippen te herkennen) kunt laten nakijken. Je kunt dan per vraag kiezen wat goed of fout is, hoeveel punten ieder antwoord oplevert etc. Ook kun je het cijfer automatisch laten berekenen, in een sheet laten zetten etc. Op deze manier wordt nakijk dus erg snel en makkelijk De plugin heeft veel verschillende opties en is continu in ontwikkeling. Zo is er sinds kort de optie om bonusvragen toe te voegen. Het onder de knie krijgen van de add-on kan even tijd kosten, maar vervolgens heb je er erg veel aan. Meer hierover in een volgende HowTo!

Extra opties

Google Forms heeft nog een paar extra opties die handig kunnen zijn. Zo kun je via settings aangeven: wat mensen te zien krijgen als de vragenlijst is ingevuld (antwoorden te herzien, antwoorden van anderen te zien en/of nog een een invullen),of iemand slechts één keer de vragenlijst mag invullen (al moeten ze dan wel inloggen) en of de vragen in willekeurige volgorde moeten worden getoond (handig bij bijvoorbeeld een toets, al wordt er dan misschien ergens middenin de toets om je naam gevraagd..).

Ook kun je hier aangeven dat dat er tijdens het invullen van de vragenlijst zichtbaar is hoever iemand al is met invullen, wat sterk is aan te raden (wat zegt nou zelf: wie wil er niet weten hoeveel vragen er nog beantwoord moeten worden?).

Je weet nu alles op aan de slag te kunnen met Google Forms! Heb je vragen? Opmerkingen? of heb je misschien nog toevoegingen? Laat gerust een reactie achter!

[vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Hulp nodig?”]Wil je meer weten over het vormgeven van online leren (afstandsonderwijs) of blended learning? Met onze kennis en ervaring hierover helpen we graag.Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]

Download artikel

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (9)

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms! (2024)
Top Articles
Why the stock market is freaking out again | CNN Business
Myanmar's monk of malice and the complex equation of Buddhist-Muslim relations.
Worcester Weather Underground
Joliet Patch Arrests Today
Mr Tire Prince Frederick Md 20678
Teenbeautyfitness
Pickswise the Free Sports Handicapping Service 2023
Parks in Wien gesperrt
Optum Medicare Support
Acbl Homeport
2013 Chevy Cruze Coolant Hose Diagram
Anki Fsrs
Elle Daily Horoscope Virgo
Seafood Bucket Cajun Style Seafood Restaurant in South Salt Lake - Restaurant menu and reviews
Michaels W2 Online
Local Collector Buying Old Motorcycles Z1 KZ900 KZ 900 KZ1000 Kawasaki - wanted - by dealer - sale - craigslist
Bend Pets Craigslist
Obsidian Guard's Cutlass
Drago Funeral Home & Cremation Services Obituaries
Kaitlyn Katsaros Forum
Robeson County Mugshots 2022
Big Lots Weekly Advertisem*nt
U Of Arizona Phonebook
Where to eat: the 50 best restaurants in Freiburg im Breisgau
Purdue 247 Football
Craigslistodessa
Sadie Sink Reveals She Struggles With Imposter Syndrome
Reicks View Farms Grain Bids
Discord Nuker Bot Invite
Timeline of the September 11 Attacks
Wood Chipper Rental Menards
Pioneer Library Overdrive
Miles City Montana Craigslist
In hunt for cartel hitmen, Texas Ranger's biggest obstacle may be the border itself (2024)
Lawrence Ks Police Scanner
L'alternativa - co*cktail Bar On The Pier
Gwu Apps
Bimar Produkte Test & Vergleich 09/2024 » GUT bis SEHR GUT
House Of Budz Michigan
Search All of Craigslist: A Comprehensive Guide - First Republic Craigslist
Aurora Il Back Pages
Lovely Nails Prices (2024) – Salon Rates
Sun Tracker Pontoon Wiring Diagram
No Boundaries Pants For Men
Pa Legion Baseball
Brauche Hilfe bei AzBilliards - Billard-Aktuell.de
How To Customise Mii QR Codes in Tomodachi Life?
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
Nope 123Movies Full
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
David Turner Evangelist Net Worth
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5704

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.